Over ons

Over ons

In gebouw De Bazel, het immense gebouw aan de Vijzelstraat tussen de Herengracht en Keizersgracht, biedt de Stadsboekwinkel een zeer uitgebreid assortiment boeken aan met Amsterdam in de hoofdrol – of in een bijrol, of in welke rol dan ook.

De Stadsboekwinkel, opgericht in 2007, is een onafhankelijke boekwinkel, gevestigd aan de hal van het monumentale gebouw waar het Stadsarchief van Amsterdam zijn bezoekers ontvangt. Onze met zorg samengestelde collectie boeken over ‘Amsterdam in heden en verleden’ is ongeëvenaard, maar u kunt in onze ruim bemeten winkel ook zeer goed terecht voor publicaties met betrekking tot nostalgie en jeugdherinneringen, de geschiedenis van de slavenhandel, Gouden Boekjes, Joods Amsterdam of de Nederlandse vormgeving en architectuur uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Zowel de actuele als eerdere uitgaven van vereniging Amstelodamum en het tijdschrift Ons Amsterdam zijn bij ons voorhanden. Daarnaast kan de Stadsboekwinkel diverse niet-reguliere uitgaven zowel van de Gemeente Amsterdam als van particulieren en kleine stichtingen aanbieden, die u doorgaans niet makkelijk zult aantreffen op andere plekken. Hetzelfde geldt voor onze verbijsterende sortering van, soms zeer oude, nummers van het tijdschrift De Poezenkrant (sedert 1974).

Behalve voor de enorme collectie boeken en tijdschriften over onze hoofdstad, kunt u bij ons terecht voor bijvoorbeeld bouwplaten van Amsterdamse huizen, miniaturen van grachtenpanden, decoratieve agenda’s, maar ook mooie kalenders en zaken als koelkast-magneten. Met name onze collectie ansichtkaarten met als onderwerp vooral, maar zeker niet alleen ‘Amsterdam’, staat bekend als een van de mooiste, leukste en uitgebreidste van de stad.

Extra speciaal is onze afdeling vriendelijk geprijsd origineel antiek glaswerk, ontworpen en vervaardigd door de architect en naamgever van ons gebouw, Karel de Bazel. Uit onze vitrines kunt u wijnglazen, karaffen, maar ook persglazen borden en bakjes kiezen die stammen uit de tijd dat Gebouw De Bazel tot stand kwam, de jaren tussen 1916 en 1926.

In het jaar 2020 kreeg de Stadsboekwinkel Amsterdam een nieuwe eigenaar, die ons de bijzondere kans biedt, meer dan voorheen, boeken te tonen die uitgegeven worden door de Amsterdamse uitgeverij Amphora books, specialist op het gebied van Joodse cultuur, geschiedenis en literatuur.

De medewerkers van de Stadsboekwinkel heten u van harte welkom in hun unieke winkel en zijn u graag van dienst bij het vinden van een geslaagde aanwinst voor uzelf of voor iemand die u een plezier wilt doen.

‘Als je in deze winkel niets vindt, moet je in therapie!’ – Klant op 5 mei 2016

‘Jullie hebben echt de mooiste ansichtencollectie van Amsterdam.’ – Klant op 10 januari 2017

‘Wat een mooie collectie over Amsterdam.’ –  Bernard Bollegraaf

‘Jullie hebben ook zoveel leuke boeken!’ – Carla Betel